loading
Městská knihovna Kladno

První a druhé Lidice - 80. výročí

Datum: 08.06.2022
18:00 - 19:00
Místo konání: nám. Sítná 3106, Kladno
 
8.6. od 18:00 v Čítárně na Sítné přivítáme Gabrielu Havlůjovou s hostem Jaroslavou Skleničkovou a budeme si povídat o zajímavostech poválečných Lidic. Srdečně vás zveme.

Paní Jaroslava Skleničková, rozená Suchánková, byla v červnu 1942 jako čerstvě šestnáctiletá dívka z Lidic úředně uznána dospělou ženou a po likvidaci obce nacisty poslána se svou matkou, starší sestrou a dalšími lidickými ženami do koncentračního tábora Ravensbrück.

Na besedách podává věcné a přitom jímavé svědectví o svém dětství, okamžiku loučení s tatínkem a rodnou vesnicí, přes tříletý pobyt v Ravensbrücku až po účast v pochodu smrti, návrat do Československa a poválečný život až do současnosti. (vltava.rozhlas.cz)

Mgr. Gabriela Havlůjová se narodila 22. srpna 1985 v Kladně. Vystudovala kladenské gymnázium. Poté pokračovala ve studiu na Filozofické fakultě UK – obor české dějiny a také na Fakultě humanitních studií UK – orální historie – soudobé dějiny. Aktivně se zajímá o legionářskou historii a je předsedkyní Spolku pro zachování odkazu českého odboje.

Vstup zdarma. Rezervace míst 312 258 914